Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Creativity - Η στιγμιαία τελειότητα της δημιουργίας (4/10)


Αγαπητέ Δομήνικε,

με πολύ χαρά διάβασα το γράμμα σου και με τιμάει το γεγονός πως έχεις διαβάσει τα κείμενα μου. Λόγω υποχρεώσεων δεν είχα τη δυνατότητα να διαβάσω μέχρι πρότινος την καινούρια σου στήλη και η αφορμή αυτή ήταν ιδανική. Θεωρώ ότι τα σχόλια μου πρέπει να δοθούν μέσω ενός κειμένου όπως μου ζήτησες και σου ζητάω συγνώμη αν έγραψα περισσότερο απ' όσο έπρεπε.


Dear Mr. Forrester,

Αγαπητέ Άλεξ,

Αγαπητή Χριστίνα,

είναι πολύ ξεχωριστό να θαυμάζεις τους γύρω σου,

ανθρώπους που γνωρίζεις προσωπικά ή μέσα από τη δουλειά τους και σε κάνουν να νιώθεις ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο συναίσθημα. Το συναίσθημα της στιγμιαίας τελειότητας, όπως το ονομάζω εγώ.

Το τέλειο δεν υπάρχει λόγω του χρόνου, οι στιγμές και τα γεγονότα δεν είναι τέλεια επειδή κάτι καλύτερο ακολουθεί, αλλάζει, εξελίσσεται ή επειδή αλλοιώνονται στον χρόνο παραμένοντας όμως στιγμιαία τέλεια. Το πάγωμα του χρόνου, των πάντων, ίσως έκαναν κάποια πράγματα ΤΕΛΕΙΑ.

Εσένα σε είπανε Άλεξ και είμαι χαρούμενος που διάβασα τις σκέψεις σου, σκέψεις που έχω κάνει και εγώ και πολλοί άλλοι. Ποιο το νόημα; Ποιος ο λόγος που νιώθεις, αισθάνεσαι και ζεις μ' αυτόν τον τρόπο;

- dare - (στιγμιαία) - τέλεια συμβουλή...

Ξεκίνα να γράφεις, να γράφεις ό,τι σκέφτεσαι χωρίς να σκέφτεσαι τι αποτυπώνεται, να γράφεις ό,τι σε απασχολεί πραγματικά και ό,τι προσπαθείς να αλλάξεις, μετά από 5 λεπτά, 10 λεπτά, 20 λεπτά, μετά από 1 ώρα... θα σταματήσεις.

Είναι η σκέψη της ψυχής σου ανάποδη - μπλεγμένη - για πολλούς λανθασμένη - χωρίς όρια - χωρίς λογική - χωρίς τετράγωνη σκέψη - χωρίς ελπίδες σωτηρίας και συγχρόνως θαυμάσια προκλητική και ουσιώδης αν μπορέσεις να την καταλάβεις. Είναι πολύ δύσκολο να την αποδεχθείς αλλά αυτή είναι.

Σε σένα θα θυμίζει και θα σημαίνει κάτι που, όσες φορές και αν το διαβάσεις, η σκέψη σου θα τριγυρνάει στον ίδιο χώρο για κάποιον άλλον κάτι τελείως διαφορετικό.

Ανάθεμα αν θα θεωρείς ότι συνέθεσες μια κατανοητή ιστορία, ότι το αποτέλεσμα είναι προϊόν δημιουργικότητας, όμως θα είναι. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...

Μαγικό τα ίδια λόγια, η ίδια μουσική να οδηγούν σε διαφορετικά μονοπάτια, αλλά ο καθένας που έχει την ανάγκη να ξεφύγει από τη ζωή του έστω και για λίγα λεπτά θα αφεθεί στο κείμενο σου που θα το συνδυάσει με τη ζωή του.

Να ονειρεύεσαι με τη ζωή σου...
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που το κάνουν;

Χριστίνα είπαμε, σωστά;
Εσύ είσαι πιο τυχερή,
εσύ είσαι ένα βήμα μπροστά,
εσύ είχες εμπειρίες, σωστά;
Εσύ θυμάσαι πως ήτανε, σωστά;

Εσύ το δημιούργησες, σωστά;
Εσύ μόνο ξέρεις...

Ρωτάς και αναρωτιέσαι αν θα πετύχεις και αν μπορείς,

Μα κανείς δεν ξέρει... Αν όμως δεν παλεύεις κάθε μέρα, δεν βελτιώνεις τα λάθη σου και δεν συνεχίζεις με καλύτερη στρατηγική, αν δεν προστατεύεις τον εαυτό σου όλο και περισσότερο, κάποια στιγμή δεν θα μπορείς πια...

Αυτό είναι σίγουρο, θα ηττηθείς γιατί αυτό το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο να το κερδίσεις.

Κανένα χέρι εκτός από το δικό σου δεν το κάνει εύκολο.

Σε κάθε φάντασμα και σε κάθε διάβολο που σε κλειδώνει υπάρχουν οι μάγοι (αν τους έχεις).

Με εκτίμηση,

dΑre

Υ.Γ.1: Η ταινία με πρωταγωνιστή τον W. Forrester είναι από τις αγαπημένες μου... Μου θύμισαν πολύ τον Άλεξ που γράφει σ' ένα σκοτεινό σκηνικό με μια γραφομηχανή, ξεχασμένος και εξαφανισμένος από κόσμο που μισεί, χαμένος στις σκέψεις του. Και την Χριστίνα που ψάχνει κάτι διαφορετικό στη ζωή της, μια αλλαγή, αλλά δυσκολεύεται να ξεφύγει από το "Μπρονξ" της ψυχής της (όπως στην ταινία).

Υ.Γ.2: Δεν θέλω να μπλεχτώ στη στήλη σου Dom, αλλά το επόμενο γράμμα σου - αν υπάρξει - θα ήθελα να απευθύνεται σ' ένα συγκεκριμένο πρόσωπο... που θα σου αποκαλύψω μ' έναν γρίφο: "Change the world - Push - See Things Differently - Why?". Αν το λύσεις, θα περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια.


Υ.Γ.3: Η στιγμιαία τελειότητα της δημιουργίας είναι αυτό που ψάχνουν και κυνηγάνε όλοι... Αξίζει τα πάντα και τίποτα την επόμενη στιγμή, θα το βρείτε στην αγάπη, στον πλούτο, στον έρωτα, στον θάνατο, μην το προσπεράσετε αν το έχετε, μη μείνετε για πάντα εκεί διότι δεν διαρκεί παρά μια στιγμή... ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΙΓΜΗ... That's all you fight for...



2 σχόλια: