Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

"Τανκς & Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα" (κεφ.2/4), by White

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012;

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΤΑΝΚΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.



Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, ώρα 14.00, οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Ακρόπολη. Μια ομάδα - καμιά πενηνταριά γιαπωνέζοι τουρίστες - ακολουθούν την ξεναγό που κρατάει για να ξεχωρίζει μια κίτρινη σημαιούλα.

"Εδώ δεξιά σας βλέπετε το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού. Αριστερά σας βλέπετε το σπίτι του υπουργού του ΠΑ.ΣΟ.Κ που έφαγε εκατομμύρια για να παραγγείλει από τη Γερμανία ένα υποβρύχιο που έγερνε.

とどのような女性は、タンクと古代ギリシャ人のタンクを持っていた
(Μετάφραση: Και τι είναι αυτό το τανκ κυρία; Είχαν και οι Αρχαίοι Έλληνες τανκς;)

Ώρα 14.15, γωνία Λεωφόρων Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας, ακριβώς μπροστά από το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα. Ένα ταξί βγαίνει από τις στήλες του Ολυμπίου Διός προς το Σύνταγμα. Ο ταξιτζής ακούει στη διαπασών Γιώργο Τράγκα και δεν δίνει σημασία στις φωνές του πελάτη του που του φωνάζει "τανκς! Τανκς! Ακούγεται ένας μεγάλος θόρυβος".

Ο Ταξιτζής βγαίνει αιμόφυρτος από το σαραβαλιασμένο του όχημα. "Ρε, τι δουλειά έχουν τα τανκς από σήμερα; Την Κυριακή δεν είναι η ημέρα της παρέλασης;".

"Φωνάξτε γρήγορα ένα ασθενοφόρο", φωνάζει μια κυρία που κοιτάζει με τρόμο το ματωμένο παντελόνι του ταξιτζή.

"Μα, τι λέτε κυρία μου;", την βάζει στη θέση της κάποιος άλλος. "Οι οδηγοί των ασθενοφόρων απεργούν. Βάλτε τον σ' ένα αυτοκίνητο να τον πάμε στον Ευαγγελισμό. Εδώ άφησαν τον Αγγελόπουλο να πεθάνει, τον ταξιτζή θα σώσουνε;".

Ώρα 14.30, Κολωνάκι, γωνία Πατριάρχου Ιωακείμ και Σκουφά. Μια ομάδα από λαμόγια της Νέας Δημοκρατίας που ετοιμάζονται σε λίγες μέρες να πάρουν τη θέση σαν σύμβουλοι της Νέας κυβέρνησης - διαδεχόμενοι τα λαμόγια του ΠΑ.ΣΟ.Κ - πίνουν καπουτσίνο και κοιτούν με θλίψη το βαρύ όχημα του στρατού που έχει παρκάρει στη μέση της πλατείας και που το προσωπικό του έχει βγει έξω και κάνει τους τροχονόμους για να ξεμπλοκάρει την πλατεία από εκατοντάδες αγροτικά 4Χ4 πετρελαιοκίνητα που συνωστίζονται στους γύρω δρόμους.

"Και τώρα φίλε Χάρρυ τι κάνουμε; Περιμέναμε δυο χρόνια πίνοντας καφέ στο Κολωνάκι και θα μας θάψει το χακί".

"Μην είσαι μαλάκας, ρε. Για μας πάντα υπάρχει μια καλή θέση στο σύστημα. Χθες το βράδυ μίλαγα με έναν φίλο μου Συνταγματάρχη - τον Μπαλακόπουλο - που θα τον βάλουνε Υπουργό Τουρισμού. Ξέρεις τι λεφτά έχει ο τουρισμός; Και τι νομίζεις, ότι επειδή είναι στρατιωτικοί δεν τα παίρνουνε; Μόνος του, ρε, τα κατάφερε ο Τσοχατζόπουλος να αποφασίσει για τα υποβρύχια; Επιτροπές ελέγχου δεν υπήρχανε;".

Ώρα 14.30, Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος. Τρία τανκς έχουν ανακόψει την κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο, μεγάλες ομάδες κόσμου έχουν αφήσει τις καρέκλες τους στην παραλιακή Λεωφόρο και πηγαίνουν προς τον Λευκό Πύργο. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι το πραξικόπημα το οργάνωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ότι αυτήν τη στιγμή ηγείται φάλαγγας τεθωρακισμένων πάνω σε ένα λευκό άλογο με μια μαύρη στολή απορρίπτονται ως αβάσιμες.

Ώρα 14.30, μπροστά στην παλαιά Νομαρχία στο Ηράκλειο. Μια ομάδα στρατιωτών έχουν απομονωθεί από πλήθος κόσμου και έχουν παραδώσει τον οπλισμό τους.

Ε, μα, μωρέ, να θέλουνε να κάνουνε πραξικόπημα στην Κρήτη;

Από μια πρόχειρη μικροφωνική εγκατάσταση ακούγονται - ανάμεσα σε τραγούδια με τον Ξυλούρη - ανακοινώσεις.

Ξεκίνησε κι έρχεται σε βοήθεια του Κρητικού λαού μια μηχανοκίνητη φάλαγγα από τα Ζωνιανά με βαρύ οπλισμό.

Στο βάθος της πλατείας αρχίζουν να σηκώνονται κάτι παράξενες σημαίες - σαν και αυτές τις παλιές Ελληνικές - μόνο που το ένα τετράγωνο δεν είναι μπλε αλλά κόκκινο με ένα άσπρο άστρο.

"Κρήτη - Ελεύθερη - Δημοκρατική" ακούγεται από μια γυναικεία φωνή στα μεγάφωνα με την προφορά της Μαρίας της Δαμανάκη.

Ώρα 14.45. Μπροστά στο Χίλτον έχουν σταματήσει δύο άρματα. Από τον πέμπτο όροφο, στην προεδρική σουίτα, πέντε τύποι που σήμερα θα είχαν την τελική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κο Παπαδήμα, οι Κοι Πολ Τόμσεν , Μπομπ Τραά, Κλάουζ Μαζούχ, Σεβάζ Ντερούζ και Ζοάο Νίνο, ετοιμάζουν πυρετωδώς ένα κείμενο για τις Βρυξέλλες.

Για να δοθεί το νέο Δάνειο στην Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει και ο Ελληνικός Στρατός.

Απέναντι στο πάρκο του Ευαγγελισμού σηκώνεται ένα πανό που με μαύρα γράμματα το οποίο γράφει: "ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ".

"Was bedeutet GOUDI?", ρώτησε ο Κλάους Μαζούχ.
(Μετάφραση: Τι σημαίνει ΓΟΥΔΙ;)

Όλοι σηκώνουν τους ώμους τους. Σχεδόν δύο χρόνια στην Ελλάδα και κανένας δεν τους πληροφόρησε τι σημαίνει Γουδί.

Παρασκευή, ώρα 15.00, Σύνταγμα. Τουλάχιστον 20 άρματα έχουν αποκλείσει τη Βουλή. Σιγά - σιγά αρχίζει να μαζεύεται κόσμος.

Από τη μια μεριά υπάρχουν πανό που γράφουν "ο Λαός με τον Στρατό" ενώ από την άλλη άλλα που γράφουν "ο στρατός με τον Λαό".

Το Γουδί έχει και εδώ την τιμητική του. Γενική απαίτηση να σταλούν και οι τριακόσιοι στο Γουδί.

Στο κάτω μέρος της πλατείας υπάρχει ένα μεγάλο μπλοκ με οπαδούς του ΠΑΜΕ που παρακολουθούν τι γίνεται. Κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να αποφασίσουν από μόνοι τους και να αντιδράσουν - μιας και όλη η ηγεσία συνελήφθηκε το πρωί στον Περισσό - και αποκλείεται να τους έρθει γραμμή τι να κάνουν.

Ώρα 15.15, στο Σύνταγμα, ταράτσα του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία. Ο, δημοσιογράφος του CNN, Ρίτσαρντ Κουέστ μεταδίδει online την συγκέντρωση.

Από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών σηκώνεται μεγάλος καπνός. Κάποιοι λένε ότι γίνονται συμπλοκές μέσα στο Υπουργείο, κάποιοι άλλοι ότι καίνε τους φακέλους με τα διάφορα σκάνδαλα και τις μαϊμού επιδοτήσεις. Ποιος θέλει να μπλέξει με στρατοδικεία;

Ώρα 15.30. Το διάγγελμα έχει ετοιμασθεί, οι αρχηγοί της επανάστασης έχουν συγκεντρωθεί στην αίθουσα επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο.

Σχεδιάζουν την πρώτη Επαναστατική Αντιμνημονιακή Κυβέρνηση. Ξαφνικά τους ειδοποιούν ότι το CNN μεταδίδει online εικόνα πάνω από το Σύνταγμα από ελικόπτερο που σήκωσε χωρίς να το καταλάβουν ο ΣΚΑΪ.

"Να του δοθεί εντολή να κατέβει αμέσως" φωνάζει ο Γεώργιος Παπαδάκος. "και αν δεν τον πείσετε, στείλτε ένα Απάτσι να το καταρρίψει".

"Πρέπει να δημιουργήσουμε την πρώτη Κυβέρνηση της Επανάστασης. Τι γίνεται με τον Αρχιεπίσκοπο; Θα δεχθεί να την ορκίσει;". "Πράγμα αδύνατο αρχηγέ. Και να ήθελε, λείπει σε επίσκεψη στη Μόσχα στον Αρχιεπίσκοπο Αλέξιο. Ζητήσαμε να μας φέρουν τον Εφραίμ από τον Κορυδαλλό".

"Και δέχτηκε;"

"Ναι, στην αρχή έκανε τον δύσκολο αλλά όταν του τάξαμε να κάνουμε δεκτούς τους όρους του να του επιστραφεί το ακίνητο στο Ολυμπιακό χωριό, να ανοίξουν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί της μονής και να ελευθερωθεί κάποιος κουμπάρος του ονόματι Καραμπέρης στη Θεσσαλονίκη, πείστηκε".

"Ωραία. Και πως πάνε οι επιχειρήσεις σε όλη την χώρα;".

"Σχετικά καλά. Εκτός από την Κρήτη που τη χάσαμε και μερικά επεισόδια μπροστά στο Πολυτεχνείο όπου καίγεται ένα άρμα μάχης, ο λαός είναι με το στρατό".

"Και πως κατάφεραν να καταστρέψουν ένα άρμα μάχης; Τι γίνεται; Μας επιτέθηκαν οι αναρχικοί από τα Εξάρχεια;".

"Σιγά μη μας επιτέθηκαν. Ένα άρμα του '50 φέραμε από το Μουσείο του Αυλώνα και το βάλαμε εμείς φωτιά για προβοκάτσια ώστε να εμποδίσουμε όσους ετοιμάζονταν να μπούνε στο Πολυτεχνείο".

"Και άλλο πρόβλημα στην τηλεόραση αρχηγέ", του είπε ένας Λοχαγός που στάθηκε σούζα μπροστά του.

"Ξεχάσαμε να καταλάβουμε το κανάλι ALTER στο Περιστέρι, μιας και δεν λειτουργούσε. Και τώρα έχουν βγάλει ζωντανό πρόγραμμα οι εργαζόμενοι που έχουν καταλάβει το κανάλι και μας βρίζουν σαν Φασίστες και Χουντικούς και όργανα του Κουρή".

"Ας δουν αυτά τα μικροπροβλήματα οι επιτελείς. Εμείς θα πρέπει να αποφασίσουμε για την Κυβέρνηση. Προτείνω ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που θα αποτελείται από τους:

Γεώργιος Παπαδάκος, Ταξίαρχος πρόεδρος της Κυβέρνησης,

Νικόλαος Μακαρεζάκης, Συνταγματάρχης, Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εσωτερικών,

Παναγιώτης Πιπινελίδης, Υπουργός Εξωτερικών,

Νικόλαος Κασιμάτης, Υπουργός Οικονομικών,

Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου, Συνταγματάρχης, Υπουργός Παιδείας,

Κωνσταντίνος Μπαλακόπουλος, Υπουργός Βιομηχανίας και Τουρισμού,

Δημήτριος Γιαλιολόπουλος, Συνταγματάρχης, Υπουργός Εργασίας,

Ιωάννης Λαδιάκος, Αντισυνταγματάρχης, Υπουργός Εθνικής Αμύνης,

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Δημοσιογράφος Γεώργιος Φερέτης.

Και μη ξεχάσετε, αρχηγός της ΕΥΠ να μπει ο Συνταγματάρχης Ρουφογαλίδης. Αυτός μωρέ που έχει την γυναίκα την μοντέλα που είναι στην κριτική επιτροπή του Greek Idol".

Κοίταξε ακόμα μια φορά το χαρτί με τη σύνθεση της Κυβέρνησης και χαμογέλασε αυτάρεσκα. Κοίταξε το ρολόι του. Η ώρα έδειχνε έξι το απόγευμα.


ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: Είναι φυσικό η χώρα, τα ονόματα και οι χαρακτήρες, όπως και οι διάλογοι που παρουσιάζονται να είναι εντελώς φανταστικοί και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν να ταιριάζουν σε κάποιον αφού στο φανταστικό αυτό διήγημα παρουσιάζεται μια ευνομούμενη Δημοκρατική χώρα που αποφασίζει για τον εαυτό της, δεν υπάρχουν πολιτικοί - λαμόγια, δεν υπάρχει ανεργία, ο λαός δεν πεινάει και το κυριότερο σε αυτήν τη χώρα δεν γίνονται ποτέ πραξικοπήματα.


by G. J. White



2 σχόλια:

  1. "Μετάφραση: Και τι είναι αυτό το τανκ κυρία; Είχαν και οι Αρχαίοι Έλληνες τανκς;".

    "Πληροφορίες που αναφέρουν ότι το πραξικόπημα το οργάνωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ότι αυτήν τη στιγμή ηγείται φάλαγγας τεθωρακισμένων πάνω σε ένα λευκό άλογο με μια μαύρη στολή απορρίπτονται ως αβάσιμες".

    "Ξεχάσαμε να καταλάβουμε το κανάλι ALTER στο Περιστέρι, μιας και δεν λειτουργούσε. Και τώρα έχουν βγάλει ζωντανό πρόγραμμα οι εργαζόμενοι που έχουν καταλάβει το κανάλι και μας βρίζουν σαν Φασίστες και Χουντικούς και όργανα του Κουρή".

    αυτά ήταν τα τρία αγαπημένα μου αποσπάσματα από το δεύτερο μέρος! αναμένουμε το 3ο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή